OBS De Meerpaal
Een Creatieve school!

De boekendoos in groep 8

11-02-2020
Door: Dianne, Kirsten en Luuk (groep 8)

In groep 8 hebben we, in plaats van de standaard boekenbeurt, een boekendoos. Dat is een versierde doos, waarmee we een boek presenteren. Daar willen wij graag iets over vertellen. 

Als eerste lees je een boek dat je leuk lijkt. Aan de hand van dit boek versier je een doos met plaatjes en tekeningen, bijvoorbeeld van de hoofdpersonen of een belangrijk voorwerp. In de doos moeten 8 voorwerpen komen die met het boek te maken hebben. Denk aan een knuffeltje, een poppetje of iets van stof. Het kan zijn dat je het al hebt, maar anders kan je het zelf maken of kopen. Het mag een serieus of grappig voorwerp zijn, maar het is vooral belangrijk dat je creatief bent. 

Tijdens de presentatie van de boekendoos houd je ook een voordracht. Dit vinden de meeste kinderen het leukste deel van de boekendoos. De voordracht bestaat uit twee delen: het creatieve deel en het voorleesmoment. In het creatieve gedeelte bepaal je zelf wat je voordraagt, bijvoorbeeld een lied, vlog, column of advertentie. Die maak je zelf in het thema van het boek.  Hier kun je je lekker creatief uiten. Tijdens het voorleesmoment kies je een leuk stukje uit je boek om voor te lezen en probeer je iedereen mee te nemen in je boek. Meestal lukt dat ook wel 😊 

Je presenteert de doos in twintig minuten. Klasgenoten hebben de gelegenheid om vragen te stellen en 'tips & tops' te geven. Uiteindelijk krijg je er een beoordeling voor van de meester. Na de presentatie blijft de doos een week op school, zodat je klasgenoten hem beter kunnen bekijken. Daarna ben je klaar! 

Boekendoos van Luuk  
5 februari had Luuk zijn boekendoos. Hij heeft een prachtige doos gemaakt en daar vertelt hij graag over. 

"Ik heb een boekendoos gemaakt over het boek "Sjakie en de chocoladefabriek" van Roald Dahl. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het erg grappig vind. Ik heb de doos versierd met plaatjes uit het boek en snoep. Het boek gaat over Sjakie. Hij woont met zijn ouders en grootouders in een klein armoedig huisje en houdt heel erg van chocola. Op een dag vindt hij een gouden toegangskaart voor de chocoladefabriek van Willie Wonka. Er zijn ook vier andere kinderen. Met iedereen gebeurt iets, waardoor Sjakie als enige overblijft. De rest lees je in het boek... 

Ik heb ook verschillende voorwerpen meegenomen. Ik vertel iets over 5 daarvan:  

  • Een eekhoorn, omdat in de chocoladefabriek ook eekhoorns werken. 
  • Het gouden ticket dat Sjakie vond. 
  • Kauwgom omdat Willie Wonka ook kauwgom maakt. 
  • Een glazen bakje voor het tweede boek: Sjakie en de grote glazen lift. 
  • Een pijp waar chocola doorheen gaat, die komt ook in het boek voor. 
Als voordracht heb ik een wedstrijd gemaakt. Het was een wedstrijd waarbij iedereen een klein chocoladereepje kreeg. In één van de repen zat een gouden ticket. Dat was uiteindelijk de reep van Clement. 

Mijn boekendoos werd erg goed ontvangen. Uiteindelijk kreeg ik er een G voor!"

Powered by BasisOnline